Az öntés folyamata

Vannak olyan formák, amiket egyszerűbb, vagy egyáltalán nem lehet korongolni. Ezek a kerámiák elkészítéséhez gipsz öntőformát használhatunk. Gipszformát készíthetünk elképzelésekből, meglévő kerámiáról, egyedi alkotásról.
Általában elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű öntőformából 100-150 darab jó esztétikai felületű kerámiatárgy vehető ki. Öntéssel most egy bonyolult formát mutatok be.

Adott esetben ez a technológia használatával ez a kis szobrocska viszonylag egyszerűbben és részlet gazdagan készíthető.

A negatív gipszformába a tejföl sűrűségű masszát lassan öntjük, így elkerüljük, hogy
légbuborékok üljenek meg a gipsz, és az agyag között.
A gipszforma elszívja lassan a nedvességet a beleöntött folyékony állagú öntő masszából, így a gipszforma belső felületén lassan kocsonya szerű réteg keletkezik. Minél tovább van az öntő formában, annál vastagabb lesz ez a réteg. Az általunk kívánt kocsonyás fal vastagság elérése után, kiöntjük a felesleges, de még folyékony öntő masszát, így csak a kocsonyás réteg marad benn. Megvárjuk, míg ez a réteg megszilárdul, és elválik a gipszforma falától. Ezek után kivehetjük óvatosan a formából. Ez a művelet 1, akár 2 órát is igénybe vehet, az öntött termék méretétől, és formájától függően.

A kivett terméket tovább formáljuk, pl. fület rakunk rá, vagy több formából kijött darabokat összeragasszuk, a folyékony öntő massza segítségével.

A különálló darabokat óvatosan felhelyezzük a koszorú alapunkra, amire előzőleg már felkerültek a gyertyatartók, és az angyalka teste. Rádolgozzuk a kezeit is, figyelve arra, hogy ezzel a folyamattal ne sértsük meg a koszorút, és az angyalka is ép maradjon, de stabilan álljon. Az agyagok összedolgozása nagyon fontos. Hiszen ha nem megfelelően járunk el, a két anyag már az égetésnél megreped, leválik. Egyenletes hőmérsékletnél 4-5 nap száradási időre van szükség. Vizes szivaccsal, ecsetekkel tisztítjuk, retusáljuk. Az ötödik nap után kerülhet be a kemencébe első égetésére. Ha nincs kellően kiszáradva, akkor a kemencében 100 fok környékén a még az agyagban maradt víz részecskék a kerámia belsejéből megpróbálnak kiszabadulni, aminek a hatására elreped, vagy rosszabb esetben „felrobban” a termék.

Szeretném megmutatni két kedvenc adventi koszorúm díszítését.

A félkész koszorút véséssel és áttöréssel díszítek. Mivel itt még a puha agyaggal dolgozom, úgy kell bánnom a koszorúval, mint a hímes tojással. Ehhez speciális, különböző nagyságú cserélhető fejű pengéket, áttörő késeket, fúrókat sokszor fogorvosi szerszámokat használok. Ezekkel könnyedén hasítom ki a szirmocskákat az agyagból, vagy karcolom, vésem az agyag felületére a virág motívumokat. 4-5 nap száradás után jöhet a retusálás. Egyenként minden kis áttörést és lukat vékony ecsettel, vagy szivaccsal letisztítom, majd 1050 °C kiégetem. Ezután a zsengélt koszorút színes mázba mártom, és jöhet a második, a mázas égetés. Imádom ezt a két színt. A méz és a moha zöld igazi meghitt romantikus karácsonyi hangulatot áraszt.