Az elkészítés ideje

Mért kell ennyit várni az elkészítésre?

Leírom az elkészülés folyamatát egy utcanávtábla esetében, hogy jobban megértsék, miért kell ennyit várni az elkészítésre.

Ajánlatkérés/megrendelés

Beérkezik egy ajánlatkérés/megrendelés részünkre. Átnézzük a megrendeléshez szükséges adatokat, e-mail cím, telefonszám, postázási cím meglétét. Ha valami hiányzik, akkor ezeket még pótlólag bekérjük.

Részletek, Skicc készítés

Megbeszéljük a motívummal kapcsolatos részleteket, színeket, feliratokat. Egyedi utcanévtáblák esetén vásárló elképzelése alapján elkészítjük a skiccet, ami teljesen megegyezik a végső táblával. Ha megtaláltuk az elképzelést, és elfogadja a skicc alapján a táblát, csak utána küldjük ki az utaláshoz szükséges adatainkat, és vételár összegét tartalmazó díjbekérőt. Az első e-mail, a skiccek elkészítésé, a végső rajz elfogadása között több nap, van akinél több hét is eltelik. Ez nem számít az elkészítési időbe, még nem készül a kerámia.

Díjbekérő

Hogy miért kell előre utalni? Egy utcanévtábla egyedi tartalommal bír. Vásárló kívánsága szerinti színek motívumok, az Ő utcanevét, házszámát. Ha elkészítjük, és a vásárló meggondolja magát, kicsi az esélye, hogy a következő vásárló ugyanilyen utcanév, és házszámmal keressen táblát.

Ha beérkezik a vételár, elkezdjük készíteni a megrendelést. Az elkészítés ideje, a vételár beérkezésétől számít.

Mindent megbeszéltünk, beérkezett a vételár, elkezdjük a munkát.

Formázás

Az alap kerámiát a kívánt formára, méretre igazítva megformázzuk. Kidomborodó minták, feliratokat is rákerülnek. Ez lesz az alaptábla. Ez még egy elég nedves, „agyag halom”. Teljes száradásig várni kell vele, mire bekerül a kemencébe. Ha nedvesség marad a táblában égetéskór, akkor az 100 0C-nál megpróbál kiszabadulni a kerámia belsőjéből. Szétrobban a tábla. A mellette lévő termékeket is tönkreteszi a szanaszét hulló kerámia darabok. Fontos megvárni a teljes száradást. Ez nyári meleg időben 1 hétig, télen hideg időben ez tovább is eltarthat. Száradás után jön a retusálás. Vizes szivaccsal átmossuk, simára dolgozzuk a felületeket. Itt még óvatosan kell bánni vele, mert egy rossz mozdulat, és darabokra hullik a kezünkben.

Az első égetés (Zsengélés)

Itt már több mint 1 hét eltelt a vételár beérkezésétől. Az első levéltől meg még több.

Erre egy elektromos kemencét használunk. 7 órán keresztül folyamatosan növeljük a hőfokot, míg el nem érjük az 1.1000C-ot. Innen 2 nap kell, hogy a kemence vissza hűlljön szobahőmérsékletre. Gyorsitani nem lehet, mert a hirtelen hűlés repedéssel jár. Zsengélés végén már 1,5 hétnél járunk

.Festés

Végre elérkezett a díszítés. Kézi festéssel rákerülnek  a minták, színek. Életre kell a tábla. Sokszor eltart 3-4 órát a festést. Itt még nem a végleges színeket látjuk. A felkerülő festék égestés során éri el az igazi színét. Ha tetszik, végeztünk a festéssel, jöhet a mázazás. Mázazáskor egy tejszerű folyadékba mártjuk. Mázazás után eltűnik, amit a táblára festettünk. Teljesen eltakarja a máz. Letöröljük a tábla alját. Erre azért van szükség, mert ez a tejszerű anyag égetéskor egy átlátszó színre égve ráég a táblára. Ha mindenhol mázas lenne a tábla, akkor hozzá égne azon a felületen is (alján) ahol a berakólaphoz ér. Ez máz alatti festésnek hívjuk. Nem kopik le, nem változik a színe. Fagyálló.

Eltelt 2 hét

Második égetés (Mázas égetés)

A 2 égetéskor szintén 1.100 0C-ig melegítjük a kemencét, és megvárjuk a hűlést. Reménykedünk, hogy minden rendben lesz, és szép táblák jönnek ki a kemencéből. Itt már nem tehetünk semmit. Kemence „istenére” bízzuk magunkat. Ha elreped a tábla, kezdhetjük elölről.

Sikerült az égetés. Itt már 2,5-3 hét után vagyunk.

Csomagolás

Ha minden sikerült, szép a tábla, jöhet a csomagolás. Gondosan csomagolunk minden kerámiát, hogy elkerüljük az esetleges töréseket. és így nagy örömmel vegyék át. Megírjuk a csomagfeladokat, és megkapjuk a csomagszámot a fuvarozó partnercégünktől. Következő munkanap jön a futár a csomagokért. Házhozszállitásnál 2-3 munkanap, csomagautomatáknál 3-4 munkap alatt ér önhöz a megrendelt termék.

Így kerül kb 3 hétbe, mire készen van egy szép tábla. Ez a folyamat egyes esetekben előbb is elkészülhet. Csak festéssel kért, (nem kidomborodó betűkkel, mintával) nem egyedi méretű táblákat szoktunk előre készíteni. Ilyenkor már csak a festés mázazás, és a második (mázas égetés) kell rá.