ÍGY KÉSZÜL. A FESTÉS

A használati és dísz kerámiák díszítésére már őseinknek is igénye volt. Mára a hazai és külföldi készítők számos díszítési technikát használnak. Én a saját kerámiáimon használt máz alatti festést szeretném megmutatni nektek.

A festés a már egyszer kiégetett ”zsengélt” kerámiára történik. Alaposan por- és zsírtalanítom a festeni kívánt területet. Mivel az agyag még porózus , szívja a vizet, így a festékből a víz az ecsettel való felvitel után az agyag részecskéibe ivódik. Ez innen foltmentesen csak nagyon nehezen, dörzsöléssel távolítható el.

Ezért a megtervezett motívumot ceruzával halványan felrajzolom. Ez fontos, hisz csak egyszer próbálkozhatok. Ez kicsit olyan, mint mikor a kötéltáncos a kupolában, kibiztosítás nélkül táncol. Két teljesen egyforma termék így nincs. A levendulák a rózsák hajlásában minden esetben visszaköszönnek pillanatnyi érzelmeim. Sokszor látom a tulipánjaimban a vidámságot, a karácsonyi angyalkákban a huncutságot. Minden kerámiámban kicsit benne vagyok én is.  

Szeretem a sajátos ötleteket megvalósítani. Minden egyedi utcanévtábla egy újabb kihívás. A gondos tervezést minden esetben egy ceruzás skicc követ. Ha találkozik az elképzelésem a megrendelőével, akkor kezdődhet a megvalósítás. A festék színe ilyenkor nem hasonlít az eredeti színéhez. Matt és sérülékeny. Minden ecsethúzást és a technikák alkalmazását a máz rétege az égetés után teszi láthatóvá. A porcelánfesték por alakban vásárolható. Nem használok terpentint, hanem vízzel keverem, hígítom a festéket. A porcelánfesték egy alacsony olvadáspontú színes kerámiai üvegőrlemény, amelyet a festés után mázzal vonok be.

Én ólommentes, étkezési célra gyártott, színtelen mázat használok. Kézi mártással viszem fel a már festett felületre. Pár perc száradása után, a kerámiák fenékszögét vizes szivaccsal letöröljük, hogy azok égetés során ne ragadjanak le a kemence berakólapjára. Mázazás folyamán az edény felületére vékony rétegben felvitt mázzal újraégetem az edényt, mely csillogó, fényes felületet kap, ami védi és gátolja a porozitást. A mázak, az égetett agyag felületén alkalmazott vékony, üvegszerű, szilikátos bevonatok. A jó máz fényes, átlátszó és a vegyszerek oldó hatásának is ellenáll.

Fontos a máz megfelelő beállítása. Ha sűrű, akkor megfolyik, felhólyagosodik a kemencében. Ha túl híg, akkor nem kapja meg a megfelelő vastagságot, így az égetés után egy matt kellemetlen tapintású termék születik. Égetés során beleolvad a festék az agyag és a máz rétegeibe. Így mosogatógép álló és a kültéri kerámiák időjárás állóak lesznek. Ha a máz és az agyag hő tágulása nem egyforma, akkor idővel a máz repedezni, pattogzani fog. Ezek mind hosszú kísérletezések. Ha megtaláljuk a megfelelő máz és massza recepteket, azokat lejegyezzük, akkor a továbbiakban ezzel tudunk dolgozni. Így garantált lesz a siker, és minden kemencenyitás pozitív élménnyel gazdagít